Bandovens

Bandovens zijn ovens waarbij producten via een lopende band door de oven worden getransporteerd. Dit is meestal een “oneindig” systeem. Wanneer de producten zijn behandeld, worden ze namelijk van de band afgenomen. Vervolgens draait de band door of onder de oven naar het beginpunt. Hier kunnen dan weer nieuwe producten opgelegd worden.

Vooral in een geautomatiseerd productieproces zijn bandovens efficiënt. Ze kunnen immers beladen en gelost worden door een robotarm. Bij handmatige belading zijn echter extra opties interessant, zoals een sensor met waarschuwingslamp of zoemer. Bovendien kan een bufferzone aan de in- of uitvoerzijde nuttig zijn. Hierdoor kan de oven namelijk langer werken zonder tussenkomst van een medewerker. Deze extra functies verhogen niet alleen de efficiëntie, maar verbeteren ook de veiligheid en betrouwbaarheid van het gehele productieproces. Hierdoor wordt de kans op menselijke fouten verkleind en kan het productieproces continu doorlopen, wat resulteert in een hogere output en betere kwaliteit van de eindproducten.

Binnenzijde bandoven
Binnenaanzicht van een oven met gasbranders en een "oneindige" roestvrij stalen band

Banden

De soort band in de bandoven hangt af van het product en de toepassing. Ten eerste is een glasvezelversterkte polyurethaanband geschikt voor zachte materialen. Voor kleine producten daarentegen kan een stalen ketting met meenemers gebruikt worden.

Daarnaast is een metalen band beter voor zware producten en hoge temperaturen. Als de vlam zich namelijk vlakbij of door de band bevindt, is roestvrij staal ideaal. Voor toepassingen waar hygiëne cruciaal is, zoals in de voedingsindustrie, kunnen banden met speciale antimicrobiële coatings worden gebruikt om de groei van bacteriën tegen te gaan.

Voorzijde van onze bandoven, in huis ontwikkeld
Oven met een glasvezel versterkte "oneindige" polyurethaanband met non-stick coating
Een door Kocken ontwikkelde bandoven met twee verdiepingen
Recirculatieoven met dubbel bandsysteem en controledeurtjes

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.