Bandovens

Bandovens zijn ovens waarbij, zoals de naam al doet vermoeden, de producten middels een lopende band door de oven worden getransporteerd. Meestal is dit een “oneindig” systeem; wanneer de producten zijn behandeld en door de oven zijn getransporteerd, worden ze van de band afgenomen en zal de band door of onder de oven naar het beginpunt draaien waar weer nieuwe producten opgelegd kunnen worden.

Bandovens zijn het meest efficiënt wanneer ze opgenomen worden in een geautomatiseerd productieproces en beladen en gelost kunnen worden door bijvoorbeeld een robotarm. In situaties waarbij de band handmatig geladen en gelost wordt kunnen extra opties interessant zijn, zoals een sensor met waarschuwingslamp of zoemer maar ook een bufferzone aan de in- of uitvoerzijde zodat de oven langer kan werken zonder tussenkomst van een medewerker.

Binnenaanzicht van een oven met gasbranders en een "oneindige" roestvrij stalen band

Banden

De soort band of het type materiaal waarvan de band gemaakt is, is sterk afhankelijk van het product en de toepassing; zo kan er bijvoorbeeld voor zachte materialen gekozen worden voor een met glasvezel versterkte polyurethaanband. Voor kleine producten behoort ook een stalen ketting met zogenoemde meenemers tot de mogelijkheden.

Voor zware producten, hoge temperaturen of situaties waarbij de vlam van een brander zich vlakbij of zelfs door de band heen bevindt kan juist een metalen (roestvrij stalen) band de beste oplossing zijn.

Oven met een glasvezel versterkte "oneindige" polyurethaanband met non-stick coating
Recirculatieoven met dubbel bandsysteem en controledeurtjes

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.