Cleanroomovens

Cleanroomovens zijn ontworpen voor NEN-EN-ISO 14644-1 omgevingen. Deze normering classificeert luchtkwaliteit in verschillende classificaties. Hoe hoger de classificatie, hoe schoner de lucht. Deze classificaties zijn essentieel vanwege hun aanduiding van de mate van verontreinigende deeltjes. Dit is vooral cruciaal in sectoren zoals farmaceutica, micro-elektronica, en biotechnologie. De vereisten verschillen sterk afhankelijk van productgevoeligheid en processen. In laboratoria waar medicijnen worden vervaardigd, moet luchtkwaliteit extreem hoog zijn. Dit is essentieel voor productveiligheid en steriliteit.

Het selecteren van de juiste classificatie is complex en houdt rekening met diverse factoren, zoals productieaard, klanteisen en sectorregelgeving. Kocken Industrieovenbouw B.V. heeft uitgebreide ervaring in het ontwerpen en produceren van cleanroomovens. Ze werken nauw samen met klanten om op maat gemaakte oplossingen te bieden die aan hun specifieke behoeften voldoen.

Naast het voldoen aan de classificaties, is het ook belangrijk om rekening te houden met het budget van de klant. Kocken Industrieovenbouw B.V. streeft ernaar om kosteneffectieve oplossingen te bieden zonder concessies te doen aan kwaliteit en prestaties. Door middel van nauw overleg en samenwerking met klanten worden de beste oplossingen gevonden die zowel aan de normeringseisen als aan het budget voldoen.

Voorzijde van onze cleanroomoven
Inloop-cleanroomoven in de wand in aanbouw

Speciale materialen

In tegenstelling tot de meeste industriële ovens worden de cleanroom ovens doorgaans niet gemaakt van “normaal” plaatstaal, maar van hoogwaardig roestvast staal in de vorm van legering AISI 304 (1.4301) en in speciale vallen zelfs (deels) van RVS316/316L/316Ti of RVS321.

Al bij het ontwerpen van de cleanroom oven wordt rekening gehouden met het minimaliseren van kieren, naden en randjes waar stof zich kan verzamelen. Dankzij het gebruik van speciale componenten zoals siliconen deurafdichtingen en speciale motoren wordt het rondblazen van stofdeeltjes geminimaliseerd. De laatste resterende stofdeeltjes kunnen tenslotte uit de lucht gefilterd worden door zogenoemde HEPA-filters die de lucht in de oven reinigen voordat deze het product bereiken.

In de cleanroom wand

Wanneer de locatie het toelaat is het plaatsen van de oven in een wand van de cleanroom zeker het overwegen waard. Dit bespaart namelijk veel kostbare ruimte in de cleanroom en maakt onderhoud van de oven makkelijker en sneller. Ook heeft dit een positief effect op de complexiteit van de initiële engineering en materiaalkosten van de bouw. Samen met u kijkt Kocken Industrieovenbouw B.V. graag naar de mogelijkheden.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.