Smeltenovens

Het smelten van materiaal begint zo eenvoudig als het kopen van een willekeurige smeltoven, deze aanzetten en het materiaal erin plaatsen. Elk materiaal heeft een eigen smelttemperatuur en vereist soms een specifieke smeltkroes. Het juiste formaat kroes is essentieel; een te grote veroorzaakt energieverlies en een te kleine belemmert de efficiëntie. Naast grootte zijn er nog meer factoren om te overwegen bij het kiezen van een smeltoven.

Ovens met smeltkroezen zijn verkrijgbaar in diverse varianten, van kleine kroezen tot 500 gram voor goudsmeden tot industriële kroezen van honderden kilo’s voor bronsgieterijen. Na het smelten kan materiaal verder worden verwerkt, waarbij kleine kroezen een kroezentang vereisen, grotere kroezen een gietlepel gebruiken en bij zeer grote kroezen een kantelsysteem wordt gebruikt om de kroes te legen.

Doorsnede gasgestookte smeltkroesoven

Kroes

Het belangrijkste onderdeel van een smeltoven is de kroes, waarvan de keuze sterk afhangt van het te smelten materiaal. Voor lood is een lagere temperatuur nodig dan voor goud, waarbij goud doorgaans in kleinere hoeveelheden wordt gesmolten dan lood.

Het materiaal van de kroes zelf varieert ook per smeltmateriaal. Voor de meeste zink- en aluminiumlegeringen wordt een grafietkroes aanbevolen, terwijl voor koper een kroes van siliciumcarbide beter geschikt is.

Smelttemperaturen*
Lood 327°C
Zink 420°C
Aluminium 660°C
Messing 900°C
Messing 900°C
Brons 950°C
Zilver 962°C
Goud 1064°C
Koper 1085°C
Gietijzer 1400°C

*Temperaturen zijn afhankelijk
van de
exacte samenstelling

Ovenspecificaties

Voor incidenteel smelten van kleine hoeveelheden materiaal volstaat soms een klein kroesje in een oven. Bij regelmatig smelten of grotere hoeveelheden is echter een speciale elektrisch verwarmde of gasgestookte smeltoven onmisbaar voor efficiënt en veilig werken.

Smeltovens zijn doorgaans uitgerust met draai- of klapdeksels en temperatuurbewaking om warmteverlies, vervuiling en veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Optioneel zijn extra functies beschikbaar, zoals cilinderondersteuning bij het deksel voor minder arbeidsintensief gebruik, bokjes of stelvoeten voor ergonomisch werken, en hijsogen voor eenvoudig verplaatsen van de oven.

Kantelbare smeltovens

Wanneer er grote hoeveelheden smeltmateriaal verwerkt worden en een kroes te groot wordt om handmatig leeg te scheppen, kan er gekozen worden voor een kantelsysteem.

In dit systeem hangt de smeltoven in een frame, dat door middel van een hydraulische cilinder gekanteld kan worden en kroes snel geleegd kan worden.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.