Smeltenovens

Beginnen met het smelten van materiaal zo simpel als een willekeurige smeltoven kopen, aanzetten en materiaal er in gooien. Elk materiaal heeft een eigen smelttemperatuur, en voor sommige materialen is een ander materiaal kroes nodig. Ook het juiste formaat kroes is van belang; een te grote kroes zorgt voor veel energieverlies en met een te kleine kroes kan in de meeste gevallen niet efficiënt gewerkt worden. Maar er zijn meer factoren van belang bij het kiezen van een smeltoven.

Ovens met smeltkroezen zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, variërend van bijvoorbeeld kleine kroesjes tot 500 gram voor de goudsmid tot industriële kroezen van honderden kilo’s voor bronsgieterijen. Materiaal kun je na het smelten verder verwerken door bij kleine kroesjes een kroezentang te gebruiken, bij grotere kroezen een gietlepel en bij de echt grote kroezen kan gekozen worden voor een kantelsysteem, waarbij de volledige kroes kan worden gekanteld.

Doorsnede gasgestookte smeltkroesoven

Kroes

Het belangrijkste onderdeel van een smeltoven is de kroes. Welke kroes er gekozen wordt hangt sterk af van het te smelten materiaal; om lood te smelten is een veel lagere temperatuur nodig dan voor het smelten van goud, maar het smelten van goud zal doorgaans in kleinere hoeveelheden gebeuren dan lood.

Het materiaal waarvan de kroes zelf gemaakt is, is ook afhankelijk van het smeltmateriaal; voor de meeste zink- en aluminiumlegeringen wordt een grafietkroes aanbevolen, terwijl er voor bijvoorbeeld koper beter een kroes van siliciumcarbide kan worden gebruikt.

Smelttemperaturen*
Lood 327°C
Zink 420°C
Aluminium 660°C
Messing 900°C
Zilver 962°C
Messing 900°C
Brons 950°C
Goud 1064°C
Koper 1085°C
Gietijzer 1400°C

*Temperaturen zijn afhankelijk
van de
exacte samenstelling

Ovenspecificaties

Voor het incidenteel smelten van kleine hoeveelheden materiaal is het soms al voldoende om een klein kroesje in een oven te zetten. Bij stelselmatig smelten, of bij grotere hoeveelheden, is een speciale elektrisch verwarmde of gasgestookte smeltoven echter onmisbaar om efficiënt en veilig te kunnen werken.

Om de warmte niet onnodig verloren te laten gaan, om vervuiling te voorkomen en vanwege de veiligheid worden smeltovens meestal uitgevoerd met een draai- of klapdeksel en temperatuurbewaking. Uiteraard zijn er naar wens ook extra opties mogelijk, denk hierbij aan cilinderondersteuning bij de deksel om het gebruik minder arbeidsintensief te maken, een bokje of stelvoeten om het werken met de oven ergonomisch prettiger te maken of aan hijsogen om het (ver)plaatsen van de oven te vergemakkelijken.

Kantelbare smeltovens

Wanneer er grote hoeveelheden smeltmateriaal verwerkt worden en een kroes te groot wordt om handmatig leeg te scheppen, kan er gekozen worden voor een kantelsysteem.

In dit systeem hangt de smeltoven in een frame, dat door middel van een hydraulische cilinder gekanteld kan worden en kroes snel geleegd kan worden.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.