Poedercoatovens

Poedercoatovens, ook wel poedercoat-uithardingsovens of poederlakovens genoemd, optimaliseren het smelt- en uithardingsproces van poederlak. Vaak maken poedercoatovens deel uit van een volledige poedercoatstraat. Bovendien integreren veel ovens in een traverse- of railsysteem. Ze hebben soms zelfs automatisch openende en sluitende deuren.

Voor kleinere producten of batches zijn er daarentegen veel oplossingen beschikbaar. Dit zijn vaak kleinere elektrische ovens. Deze ovens hebben geen gasaansluiting nodig. Daardoor zijn ze makkelijker te plaatsen en bovendien goedkoper in gebruik en onderhoud. Deze eigenschappen maken ze ideaal voor het poedercoaten van kleinere onderdelen.

Voorbeeld van een poedercoat oven gebouwd door Kocken.

Gas-gestookte zwartebuisstralers

Het poedercoatproces begint met het aanbrengen van een laagje poeder op het product. Vervolgens wordt dit poeder in de oven verwarmd, waarbij het eerst vloeibaar wordt, dan stroperig en uiteindelijk volledig uithardt. Echter, een oven met luchtcirculatie is niet geschikt omdat de luchtstroming het poeder zou wegblazen voordat het goed hecht.

Daarom kiezen we voor zwartebuisstralers. Via een buizensysteem wordt opgewarmde lucht door de oven geblazen. De stralingswarmte van de buizen verwarmt de producten gelijkmatig, wat resulteert in een uniform uithardingsproces voor de poedercoating. Eventueel kan later luchtcirculatie worden toegepast om het uithardingsproces af te ronden. Bij gasgestookte systemen maken we gebruik van warmtewisselaars, een veilige methode die CO2 in de ovenruimte voorkomt.

Elektrische poedercoatovens

Een elektrische oven is handig voor het poedercoaten van kleinere producten. Gebruikers brengen een poederlaag aan op de producten buiten de oven en hangen ze vervolgens op of plaatsen ze op een frame in de oven, afhankelijk van de vorm.

Bij seriematig werk kunnen speciale rekjes of karren gebruikt worden.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.