Pyrolyseovens

Een pyrolyseoven is een oven waarin de temperatuur dusdanig hoog opgestookt wordt dat vuil en vet verbrandt. Dit is een effectieve en snelle manier om stalen producten of gereedschappen schoon te maken. Het pyrolyseproces wordt ook veelvuldig ingezet om oude verflagen te verwijderen van producten die opnieuw gelakt of gecoat worden.

Pyrolyseovens zijn in allerlei formaten leverbaar; van kleine oventjes met handige laden voor het afbranden van vuil en vettigheid van handgereedschap, tot grote ovens met kar voor het verwijderen van oude verflagen van complete batches elektromotoren. Kleine en middelgrote ovens worden doorgaans gebouwd met een luchtdicht afgelaste behuizing en van binnen voorzien van een stenen isolatielaag. De grotere pyrolyseovens worden gebouwd met een stevig profielstalen frame en geïsoleerd met vuurvaste keramische vezeldeken.

Pyrolyseoven met naverbrander, ladensysteem en transport trolley

Naverbrander

Afhankelijk van de producten en materialen die schoon gestookt worden in een pyrolyse oven, kunnen er dampen ontstaan die schadelijk zijn voor de omgeving; deze gassen rechtstreeks naar buiten blazen is niet goed voor de omgeving en ook wettelijk niet toegestaan. Pyrolyseovens worden daarom vaak voorzien van een zogenoemde naverbrander.

Bij een naverbrander wordt de verontreinigde lucht uit de ovenruimte niet rechtstreeks naar buiten geblazen, maar eerst verwarmd (elektrisch of met een gasbrander) tot een temperatuur waarop de aanwezige organische stoffen afgebroken worden tot CO2 en water. De naverbrander kan zowel in de oven gebouwd worden of (bij grotere ovens) los van de oven. Besturing van de naverbrander is doorgaans geïntegreerd in de besturing van de oven.

Pyrolyseoven met naverbrander

Brand- en explosieveilig

Kocken Industrieovenbouw B.V. kijkt altijd samen met de klant naar welke maatregelen er nodig zijn om veilig met de oven te kunnen werken. Zo kunnen pyrolyseovens uitgerust worden met verschillende extra sensoren en functies om gevaarlijke situaties in de kiem te smoren.

Zo kan er bij het schoonstoken van producten waarbij een risico bestaat op ontbranding (bijvoorbeeld van oude verflagen) gemonitord worden op brand, en in geval van detectie direct geblust worden met een automatisch CO2 systeem. Bij gevaar voor explosie wordt de oven uitgerust met een zelf openende explosieklep die de druk uit de oven laat ontsnappen om zo schade aan de binnenzijde te voorkomen.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.