Pyrolyseovens

Pyrolyseovens verhitten tot een temperatuur waarop vuil en vet verbranden. Dit biedt een effectieve en snelle methode om stalen producten of gereedschappen te reinigen. Deze methode verwijdert ook veelvuldig oude verflagen van producten die opnieuw gelakt of gecoat moeten worden.

Pyrolyseovens zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, variërend van kleine ovens met handige laden voor het verwijderen van vuil en vet van handgereedschap, tot grote ovens met een kar voor het verwijderen van oude verflagen van complete batches elektromotoren. Kleine en middelgrote ovens hebben vaak een luchtdichte behuizing en een stenen isolatielaag. De grotere pyrolyseovens hebben een stevig stalen frame en isolatie van vuurvaste keramische vezeldeken.

Pyrolyseoven door Kocken
Pyrolyseoven met naverbrander, ladensysteem en transport trolley

Naverbrander

Wanneer een pyrolyseoven producten en materialen reinigt, kunnen schadelijke dampen ontstaan. Het is zowel milieutechnisch als wettelijk niet toegestaan om deze gassen direct naar buiten te blazen. Daarom heeft een pyrolyseoven vaak een naverbrander.

De naverbrander verwarmt de verontreinigde lucht uit de ovenruimte eerst (met elektriciteit of een gasbrander) tot een temperatuur waarbij de organische stoffen afbreken tot CO2 en water. De naverbrander kan zowel in de oven als buiten de oven worden geplaatst, vooral bij grotere ovens. De besturing van de naverbrander is meestal geïntegreerd in de besturing van de oven.

Pyrolyseoven door Kocken
Pyrolyseoven met naverbrander

Brand- en explosieveilig

Kocken Industrieovenbouw B.V. werkt altijd samen met de klant om te bepalen welke maatregelen nodig zijn voor veilig gebruik van de oven. Zo kunnen pyrolyseovens worden uitgerust met extra sensoren en functies om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bij het schoonstoken van producten met risico op ontbranding, zoals oude verflagen, kunnen sensoren de aanwezigheid van brand monitoren. Bij detectie blust een automatisch CO2-systeem de brand direct. Voor situaties met explosiegevaar kan de oven worden uitgerust met een zelf openende explosieklep. Deze klep laat de druk ontsnappen om schade aan de binnenzijde van de oven te voorkomen.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.