Convectieovens

Convectieovens zijn ovens waarbij één of meerdere ventilatoren er voor zorgen dat de lucht in de oven rondcirculeert; de ventilator zuigt de lucht uit de ovenruimte aan en trekt deze langs verwarmingselementen waardoor de lucht opwarmt. Vervolgens wordt de opgewarmde lucht via een dubbele wand weer in de ovenkamer over de producten in de oven geblazen.

Het circuleren zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de ovenkamer. De blaasrichting (horizontaal of verticaal) is afhankelijk van de producten en de wijze van belading in de ovenkamer. In het geval van complexe stook- en koelcurves kunnen ovens opgedeeld worden in onafhankelijke “secties” met elk een eigen ventilator, verwarmingselementen en programma. Convectieovens zijn zowel elektrisch verwarmd als gasgestookt leverbaar.

Convectieoven principeschets
Afbeelding A (Horizontaal)

Horizontale circulatie

Bij de meeste producten werkt een horizontale circulatierichting het beste; opgewarmde lucht (rood van kleur in Afbeelding A en B) stroomt langs de producten in de ovenkamer en draagt daarbij de warmte over aan het koudere product. De “gebruikte” lucht (blauw van kleur) wordt vervolgens direct opnieuw opgewarmd. Het circuleren zorgt voor een uniforme temperatuur in de hele convectieoven. Een visualisatie hiervan is te zien in “Afbeelding A (Horizontaal)”.

Verticale circulatie

Het kan voorkomen dat een horizontale circulatierichting in de ovenkamer  minder geschikt is, bijvoorbeeld wanneer het te product erg groot of massief van vorm is. Het product zal dan namelijk deels de luchtstroming blokkeren, waardoor de lucht minder makkelijk langs het product stroomt. Het gevolg daarvan is dat één zijde van het product warmer wordt dan de andere zijde. In dergelijke situaties kan een convectieoven met verticale flow uitkomst bieden. Een visualisatie hiervan is te zien in “Afbeelding B (Verticaal)”.

Convectieoven principeschets
Afbeelding B (Verticaal)

Variaties

Op beide principes zijn meerdere variaties convectieovens mogelijk. De ventilator kan bijvoorbeeld in plaats van aan de bovenzijde ook onderop, in de achterkant of in de zijwand van de oven gepositioneerd worden. Ook kan de uitblaas variëren; over de volledige zijwand, enkel de onderzijde van de zijwand of in de ovenvloer en er kan gekozen worden voor vaste of instelbare lamellen om de optimale luchtverdeling te bereiken.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.