Cleanroom

Cleanroom ovens worden speciaal ontwikkeld voor gebruik in omgevingen die moeten voldoen aan de NEN-EN-ISO 14644-1 normering. Deze normering classificeert de concentratie van zwevende deeltjes in de lucht en verdeelt de luchtkwaliteit in verschillende classificaties; hoe hoger de classificatie, des te minder zwevende stofdeeltjes en des te schoner is de lucht.

Welke classificatie er nodig is verschilt per klant, per productieproces én per eindproduct. Kocken Industrieovenbouw B.V. kijkt altijd in goed overleg met de klant naar welke mogelijkheden er zijn om de beste balans te vinden tussen normering en budget.

 

Inloop-cleanroomoven in de wand in aanbouw

Speciale materialen

In tegenstelling tot de meeste industriële ovens worden de cleanroom ovens doorgaans niet gemaakt van “normaal” plaatstaal, maar van hoogwaardig roestvast staal in de vorm van legering AISI 304 (1.4301) en in speciale vallen zelfs (deels) van RVS316/316L/316Ti of RVS321.

Al bij het ontwerpen van de cleanroom oven wordt rekening gehouden met het minimaliseren van kieren, naden en randjes waar stof zich kan verzamelen. Dankzij het gebruik van speciale componenten zoals siliconen deurafdichtingen en speciale motoren wordt het rondblazen van stofdeeltjes geminimaliseerd. De laatste resterende stofdeeltjes kunnen tenslotte uit de lucht gefilterd worden door zogenoemde HEPA-filters die de lucht in de oven reinigen voordat deze het product bereiken.

In de cleanroom wand

Wanneer de locatie het toelaat is het plaatsen van de oven in een wand van de cleanroom zeker het overwegen waard. Dit bespaart namelijk veel kostbare ruimte in de cleanroom en maakt onderhoud van de oven makkelijker en sneller. Ook heeft dit een positief effect op de complexiteit van de initiële engineering en materiaalkosten van de bouw. Samen met u kijkt Kocken Industrieovenbouw B.V. graag naar de mogelijkheden.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.