Poedercoaten

Poedercoating droogovens, ook wel poedercoat-uithardingsovens, poederlakovens of in het kort poedercoatovens genoemd, zijn ovens die geoptimaliseerd zijn voor het smelt- en drogingsproces van producten die voorzien zijn van een lak in poedervorm. Vaak zijn poedercoatovens een onderdeel van een volledige poedercoatstraat; veel ovens worden dan ook geïntegreerd in een traverse- of railsysteem en al dan niet voorzien van automatisch openende en sluitende deuren.

Maar ook voor kleinere producten of batches zijn er veel oplossingen mogelijk. Dit zijn vaak kleinere, elektrisch ovens. Het grote voordeel van deze ovens zijn het ontbreken van een gasaansluiting en daardoor makkelijker te plaatsen, en doorgaans goedkoper in gebruik en onderhoud.

Gas-gestookte zwartebuisstralers

Zoals de naam al doet vermoeden wordt er bij het poedercoatproces een laagje poeder op het product aangebracht. Dit poeder wordt vervolgens in de oven verwarmd zodat het eerst vloeibaar wordt, daarna stroperig en tenslotte volledig uithardt. Een oven met luchtcirculatie is in dit geval niet bruikbaar; de luchtstroming in de oven zou het poeder in de eerste fasen alle kanten op blazen, nog voordat het tijd heeft om te hechten aan het product.

Er wordt daarom gebruik gemaakt van zogenoemde zwartebuisstralers. Opgewarmde lucht wordt door een buizensysteem geblazen, en door de stralingswarmte van de buizen worden de producten in de ovenruimte gelijkmatig opgewarmd waardoor de poedercoating gelijkmatig hard wordt. Afhankelijk van de inrichting van de poedercoatstraat kunnen de producten daarna alsnog door middel van luchtcirculatie verwarmd worden om het uithardingsproces af te ronden. Indien gasgestookt wordt er gebruik gemaakt van één of meerdere warmtewisselaars; een veilige methode om te verwarmen waarbij er geen CO2 in de ovenruimte terecht komt.

Elektrische poedercoatovens

Wanneer er kleinere producten gepoedercoat moeten worden kan een elektrische oven vaak uitkomst bieden. Producten worden buiten de oven voorzien van een poederlaag, en vervolgens in de oven opgehangen of afhankelijk van de vormgeving van het product neergezet op een frame.

Voor seriematig werk kan de oven voorzien worden van speciale rekjes of karren die eenvoudig in de oven geplaatst of gereden kunnen worden.

Op maat gemaakt

Benieuwd naar wat de beste oplossing voor uw product is? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden.